Flamboyant Residence / Perkins+Will

first_img Projects CopyAbout this officePerkins&WillOfficeFollowProductsWoodStoneConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesSao PauloIcebergSão PauloBrazilPublished on December 26, 2017Cite: “Flamboyant Residence / Perkins+Will” 26 Dec 2017. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogAluminium CompositesTechnowoodHow to Design a Façade with AluProfile Vertical ProfilesSynthetics / AsphaltMitrexSolar RoofMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic RoyalPlumbingSanifloGreywater Pump – Sanifast®SWH190WoodLunawoodInterior ThermowoodMembranesEffisusAVCL Systems for FacadesSinksCosentinoBathroom Collection – Silestone® WashbasinsDoorsStudcoPocket Door Trims – CavKitWoodStructureCraftEngineering – Architectural & FreeformMetal PanelsRHEINZINKPanel Surface Finish – prePATINA-LineHanging LampsEureka LightingSuspended Lights – BloomMetallicsBaileyFacade Systems- I-Line Snap-On Feature ChannelMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?永沐阳光之下的木格栅别墅 Flamboyant Residence / Perkins+Will是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream 2016 Save this picture!© Nelson Kon+ 41 Share Year:  Area:  1500 m² Year Completion year of this architecture project Brazil CopyHouses•São Paulo, Brazil “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/886045/flamboyant-residence-perkins-plus-will Clipboard ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/886045/flamboyant-residence-perkins-plus-will Clipboard Architects: Perkins&Will Area Area of this architecture project Flamboyant Residence / Perkins+Will ArchDaily Photographs Photographs:  Nelson KonEngineering / Construction:CPA EngenhariaFoundations Projects:ApoioStructure Project:BenedictsPlumbing And Electrical:Fit EngMechanical / Air Conditioning:KSGLandscape Design:Camila VicariAudio And Video Design, Automation And Security:Oguri, Audio e VideoLegal Project:PS2Wood Grid Structure:Hélio OlgaLight Design:Laura LarrubiaPlumbing:Fit EngElectrical:Fit EngCity:São PauloCountry:BrazilMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Nelson KonRecommended ProductsWindowsOTTOSTUMM | MOGSWindow Systems – BronzoFinestra B40DoorsdormakabaEntrance Doors – Revolving Door 4000 SeriesWoodHESS TIMBERTimber – GLT HybridWoodLunawoodThermo Timber and Industrial ThermowoodText description provided by the architects. Recycled wood grid merges internal and external areas in this residence at Alto de Pinheiros neighbourhood. Residence at Alto de Pinheiros uses a structural grid of reclined wood as an integrating element of the common areas, respecting the vegetation and the existing trees on the site. Perkins+Will has been hired by a family from São Paulo to build its new residence, located at Alto de Pinheiros; a traditional and predominantly residential district of São Paulo. The site, with approximately 1,000 square meters, has been acquired by customers due to its natural characteristics; about 50% of it was occupied by a generous garden, including an imposing Flamboyant. Therefore, respect for the existing conditions on the site would become the great challenge in this project.Save this picture!© Nelson KonSave this picture!Ground Floor PlanSave this picture!© Nelson KonThe first initiative was to understand the characteristics present, rather than any definition of a party. It has been decided to claim the Flamboyant as the main character, making all other solutions were thought and modelled according to their characteristics. Located on the eastern corner of the terrain, the Flamboyant has been digitally scanned, including its branches, thus being able to set constructive guidelines without threatening your well-being.Once defined the protagonist, it should be visible by all; according to this principle, the living/dining room and gourmet balcony (common and reception areas) should be closely linked to it. These areas were covered by a structural wooden grid (developed together with the structural engineer Hélio Olga) that intertwines them and connects the garden from the bottom of the terrain to the street, which is the most striking architectural element. The design of this structure was only possible thanks to the three-dimensional mapping of the beginning of the process, therefore the dimensions and heights of the grid were defined to reduce the impact to the maximum the landscape.Save this picture!© Nelson KonSave this picture!SectionSave this picture!© Nelson KonOther aspects of the residence include: Lighting that dramatizes the landscaping; Glass coatings facilitate the connection between the internal and external areas of the residence; The upper patio overlooking the garden; Gourmet kitchen in the middle of the living room, 100% integrated into the main environments of the house and the garden. Save this picture!© Nelson KonThe program requested for this residence includes: Living / Dining Room and Gourmet Balcony Kitchen and Breakfast Room Intimate Room, Office and Exercise Room Six suites, four of them for parents’ children, Subsoil with a vacancy for 06 cars, service area, warehouses, technical area and dormitories of employees. Save this picture!© Nelson KonProject gallerySee allShow less8 Common Materials You May Not Have Realized Are SustainableArticlesRichard Meier & Partners International Projects To Look For In 2018Architecture News Share “COPY” Flamboyant Residence / Perkins+WillSave this projectSaveFlamboyant Residence / Perkins+Will Houseslast_img read more