Schierle House / Matthias Benz

first_img Area:  304 m² Year Completion year of this architecture project Schierle House / Matthias BenzSave this projectSaveSchierle House / Matthias Benz Houses Save this picture!© Rathschek Schiefer+ 19 Share CopyHouses•Gerzen, Germany Photographs:  Rathschek Schiefer, Thomas BenzText description provided by the architects. Anyone who has visited a German city’s peripheral area knows what we mean when we refer to a “typical German home.” They are clear-colored houses, with pitched roofs and PVC windows, existing in all imaginable sizes and proportions. Together with a church and train station they form the “typical German peripheral town.” Save this picture!© Rathschek SchieferIt was in one of these town, located at the outskirts of Munich, that a family formed by a married couple and their daughter stated the objectives for their home; that is, to build and inhabit a house, that would sensibly respect tradition, but at the same time provide an individual and contemporary style. Save this picture!© Thomas BenzTheir home would have to replace the remains of a previous farm, on a 2000-sq.m.-site defined by a gentle hill slope and an excellent view over the town. The strict urban regulations allowing only pitched-roof buildings challenged the client’s desire for individuality. In addition, in order to avoid the rejection from the neighbors, it was important to abstain from anything that could alter the panoramic view over the valley they already enjoyed. The project was approached as an opportunity to re-interpret the traditional architectural language aiming at a goal that besides being innovative and functional would provide new building terms through recyclable materials and the use of contemporary energy solutions. Save this picture!© Thomas BenzA simple geometry was adopted for the house, combining two solid volumes enabling not only to maintain but improve the neighboring homes view over the valley. White is the companion for the peace of the sleeping and resting areas. The volume containing the spaces to be shared by the family was characterized through slate-stone facades and roof. Working with Rathscheck Schiefer, a special emphasis was placed on developing the capabilities to build with slate stone, stressing the solution of corner details. Through the integration of the pitched roof required by city planning regulations plus the vertical shifting needed to adapt to the hillside, a volume evoking a modern monolith, covered by an ancient over 400-million-year material, whose silky glitter attains the perfect environmental integration, was obtained. Save this picture!© Thomas BenzThe use of recyclable materials and inclusion of energy saving concepts are fully integrated to this work. A wood structure with flax insulation, cellulose, and wood-fiber board was the option selected to obtain a thermal conductivity coefficient of 0.14W/m²K as average value for all the facades. A heating pump with five 35-meter-depth geothermal probes benefits from the earth-generated/stored heat for heating purposes. The great windows placed at the south façade allow the maximum use of natural light, while the 4-meter-hight obtained through vertical shifting to adapt to ground displacement takes advantage of the currents ascending the slope to ventilate interiors in summer. Save this picture!sections and conceptsThe total energy consumption of this home is 65% under the values permitted by German Energy Norms (ENEV). This achievement allowed the house to be included into a “sustainable architecture” tour organized by Bavaria’s Chamber of Architecture on 2009. To round off the ecological concept used, a second phase will be approached adding photovoltaic panels and rain water collectors.Save this picture!© Thomas BenzProject gallerySee allShow lessSan Diego Waterfront / Breadtruck Films + Lindsay Brown StudioArticlesMirage House / SupersudakaArticles Share Year:  ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/66853/schierle-house-matthias-benz Clipboard ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/66853/schierle-house-matthias-benz Clipboard “COPY” “COPY” Germany Photographs 2008 ArchDaily Schierle House / Matthias Benz Projects Architects: Matthias Benz Area Area of this architecture project CopyAbout this officeMatthias BenzOfficeFollowProductsWoodConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesWoodHousesGerzenGermanyPublished on July 01, 2010Cite: “Schierle House / Matthias Benz” 01 Jul 2010. ArchDaily. Accessed 12 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – Talis SVinyl Walls3MExterior Vinyl Finish – DI-NOC™ Solid ColorPartitionsSkyfoldRetractable Walls – Stepped & Sloped SpacesDining tablesZeitraumWood Table – TautBathroom AccessoriesBradley Corporation USARoll Towel Dispenser – Electronic TouchlessWoodLunawoodThermowood FacadesAluminium CompositesSculptformClick-on Battens in Victoria GardensMetal PanelsLongboard®Metal Ceilings – DauntlessWoodStructureCraftEngineering – Mass TimberPanels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsPerforated Facade PanelFiber Cements / CementsDuctal®Rainscreen Cladding Panels for Lightweight Facades in Apartment BlockBricksAcme BrickModular Size BrickMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *