Komachi Building / Key Operation

first_img “COPY” Projects Photographs:  Courtesy of Key Operation Komachi Building / Key Operation Japan Architects: Key Operation Area Area of this architecture project 2013 GEN Architectural Management Komachi Building / Key OperationSave this projectSaveKomachi Building / Key Operation CopyRestaurant, Housing•Shibuya, Japan Restaurant Engineer:ComodoAir Condition:ComodoArchitects In Charge:Akira Koyama Structural Engineer, Delta Structural ConsultantsCity:ShibuyaCountry:JapanMore SpecsLess SpecsSave this picture!Courtesy of Key OperationText description provided by the architects. Facing a street near the JR Ebisu Station circle, the property is a restaurant building principally envisioned for tenants purveying Japanese cuisine. A compact lot of 76 m2 called for securing the most possible tenant floor space. The sky occupancy factor, which would limit the permitted obstruction of visible sky from land around the lot, was utilized in a study to determine how to gain the most cubic volume for a building. Consequently, the building configuration was set at six levels: tenant space of 48 m2 per level up to the fourth floor with a setback of 50 cm, and an additional setback for the fifth and sixth floors.Save this picture!South ElevationAlthough the building size required at least two staircases, the exterior staircase design allowed for a single set of stairs. Corridors were made as compact as possible by combining staircase emergency egress with passage to the elevator in the back. Placement of the exterior staircase flush to the street also held floor space for emergency egress to a minimum.Save this picture!Courtesy of Key OperationThe lot runs along a street lined with disparate buildings. On a street of a commercial district infused with a cluttered ambience, we felt that a building could stand out on the street, and possibly bring order to the situation with the construction of a large, unifying façade.Since exterior stairs have restrictions on their opening ratio, the only option for a single façade that included the staircase was a vertical lattice. We proceeded to select traditional Japanese vertical latticework called tategoshi as an element to render a Japanese visual motif.Save this picture!Courtesy of Key OperationA lattice spacing that satisfied the opening requirement for exterior stairs would be too broad for commanding a uniform façade across a large surface. As a solution, the density of the lattice was gradually increased from the front of the staircase across the façade to express unity and variance.Save this picture!Courtesy of Key OperationWood was selected as the material for the lattice to impart warmth, and coated with traditional Japanese red-ochre paint, a natural material used for a long time as a preservative. The Japanese motif was enhanced, and the resulting distinction over the commercial buildings in its surroundings improved the building’s presence.Save this picture!Courtesy of Key OperationMaximizing floor space on a small lot is contradicted by building codes that inevitably impose setbacks for a building and its staircases. Moreover, many legal restrictions weigh on a building’s silhouette, such as the installation of balconies considered necessary for securing emergency egress, and result in a disorderly appearance. However, the messy silhouette of the Komachi Building derived from capturing maximum floor space was painted black to successfully serve like a behind-the-scenes actor to the red-ochre vertical lattice in the starring role.Save this picture!Courtesy of Key OperationFrom inside the restaurants that would mainly be operating from evening-time onward, scenic expectations were poor—possibly a view of the dimly lit tenant building across the street. For such an environment, we revisited the building’s vertical latticework to consider it as an element that could project characteristic scenes from the interior. Consequently, sections of the vertical lattice were finished as shitomido (traditional Japanese shutters), which could provide scenes like views from a traditional Japanese home with extended eaves. At night, footlights illuminated the shitomido to bring the generated exterior space inside for added spatial depth.Save this picture!Courtesy of Key OperationThe shutter mechanism allows opening and closing. Since the setback distance can be determined with the shutters fully closed, the volume of the building can be maximized before gaining further volume from the “eaves” created by opening the shutters. In addition, the shitomido have manual shifters that allow their opening angles to be set freely. Depending on the opening angle of the shutters during the daytime, the amount of light drawn in can be altered to vary the interior ambience. Any shutter can also be closed for a view through the vertical lattice. By installing shutters to a planar element like a vertical lattice, the façade gains a dimension and can render expressions with light and shadows.Project gallerySee allShow lessOMA + OLIN Selected to Design D.C.’s 11th Street Bridge ParkArchitecture NewsMarc Mimram Reveals Design for New TGV Station in MontpellierUnbuilt ProjectProject locationAddress:Shibuya, Tokyo, JapanLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share Year:  CopyAbout this officeKey OperationOfficeFollowProductsSteelConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsHospitality ArchitectureRestaurants & BarsRestaurantResidential ArchitectureHousingShibuyaHousingHotels and RestaurantsResidentialJapanPublished on October 15, 2014Cite: “Komachi Building / Key Operation” 15 Oct 2014. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogFaucetshansgroheKitchen Mixers – Aquno Select M81Vinyl Walls3MVinyl Finishes in HealthPartners Regions HospitalPartitionsSkyfoldWhere to Increase Flexibility in SchoolsCoffee tablesBoConceptMadrid Coffee Table AD19SkylightsLAMILUXFlat Roof Exit Comfort DuoMetallicsTrimoMetal Panels for Roofs – Trimoterm SNVSkylightsVELUX CommercialModular Skylights in Atelier Zimmerlistrasse OfficeStonesNeolithSintered Stone – Iron Moss – Iron CollectionCeramicsTerrealTerracotta Facade in Manchester HospitalWoodBlumer LehmannConsulting and Engineering in Wood ProjectsGlassBendheimLuminous Mirrored GlassWire MeshTwentinoxMetal Mesh – Golf Romeo 7More products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamcenter_img Year:  Photographs “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/555784/komachi-building-key-operation Clipboard Quantity Surveyor: Save this picture!Courtesy of Key Operation+ 29 Share Kuboco Area:  50 m² Area:  50 m² Year Completion year of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/555784/komachi-building-key-operation Clipboard Construction: 2013 ArchDailylast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *