Villa in the Palms / Abraham John Architects

first_img Projects Area:  610 m² Year Completion year of this architecture project Year:  India Architects: Abraham John Architects Area Area of this architecture project Villa in the Palms / Abraham John ArchitectsSave this projectSaveVilla in the Palms / Abraham John Architects Save this picture!© Edmund Sumner+ 57Curated by Diego Hernández Share “COPY” B.L. Manjunath & Co Houses ArchDaily Photographs:  Edmund Sumnercenter_img Villa in the Palms / Abraham John Architects Structural Consultant: ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/905766/villa-in-the-palms-abraham-john-architects Clipboard CopyHouses•Penha de França, India ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/905766/villa-in-the-palms-abraham-john-architects Clipboard Photographs Design Team:Abraham John, Alan Abraham, Anca Florescu, Neha Gupta, Niranjan Fulsundar, Vatsal MistryCity:Penha de FrançaCountry:IndiaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Edmund SumnerRecommended ProductsDoorsLonghiDoor – HeadlineWindowspanoramah!®ah!38 – FlexibilityWoodSculptformTimber Click-on BattensWindowsOTTOSTUMM | MOGSWindow Systems – BronzoFinestra B40Text description provided by the architects. Villa in the Palms is named after the 19 towering coconut palms that thrived for decades on the land, which dictated the villa’s concept and footprint. This four-bedroom house overlooks a field and a seasonal stream. Save this picture!AxonometricEmbedded into the natural landscape, Villa in the Palms appears almost village-like, pockets of small homes nestled between 80-year-old coconut trees, nearly invisible from points further up the approach road. The fact that the trees on site existed for decades gives the overall house a very rooted presence.Save this picture!© Edmund SumnerDesign Concept & ProcessThe studio’s design approach is to reconnect architecture with nature. Designing a regular building block would have required the cutting down of several trees to accommodate the programme. To avoid this, the building was carefully designed between the trees, without disrupting the surroundings, and not a single tree was felled during construction.Save this picture!© Edmund SumnerConsequently, the structure is fragmented rather than monolithic, reminiscent of an old-time Goan village but at the same time entirely modern. Each bedroom on the ground floor, for example, feels like a separate home, replete with an en-suite bathroom, a rear garden, a front garden and an internal courtyard flanked by laterite walls. These independent volumes are interconnected with decks, passages, and bridges that meander through the trees and over pools and gardens. Save this picture!© Edmund SumnerThe building design adopts distinct local features and materials of the tropical coastal state of Goa, with exposed local laterite stone walls, sloping roofs, and screens made from 100-year-old recycled teak wood, while the landscape design consists of local tropical species (mostly various types of palms) that maintain their lush greenery through the year. Save this picture!Floor Plan – Level 1Roofs pitched at different angles pay homage to the monsoons and accentuate the staccato nature and fragmented aesthetic of the building. The interstitial roofs which cap each unit individually harvest rainwater, while further visually integrating the building in the lush landscape.Save this picture!© Edmund SumnerBoundaries between the inside and outside are blurred and vast open spaces connect each living space.While everything is open and filled with light and air, the house is still very private. The laterite walls thermally and visually shield each room, maintaining privacy while orienting for the best views of the northern field. Save this picture!© Edmund SumnerThe Northern façade, on the other hand, opens with largely recessed glazing to the fields while not increasing the solar gain.With the thermal mass of the laterite walls, open northern facades & open internal courtyards, the house creates and is designed to be environmentally responsible to its siting, sustainable as far as a private home can be, while respecting the local environment and geography.Save this picture!© Edmund SumnerThe main entrance features a kind of dramatic crescendo, with a view that widens with each footstep – first some exposed laterite stone, then a glimpse of the pool, then the gardens and finally the wide field beyond.  At one side is a sky-lit living room with internal garden and walls of exposed masonry. At the other side is an open kitchen and dining room featuring a wet bar, all overlooking an expansive deck and pool (three distinct water bodies are separated by teak-wood bridges and tree islands). Save this picture!© Edmund SumnerThe infinity swimming pool is fully integrated with the villa, dividing the semi-private areas from the private ones. Save this picture!© Edmund SumnerA bedroom abuts the pool, with a slit window along the floor that enables the ripples of water to reflect onto the ceiling. All the lower floor bathrooms have in-built sunken bathtubs to enjoy the adjoining courtyard landscapes. The last bedroom features a serene indoor-outdoor bathroom where light and shadow create ever-changing landscapesSave this picture!Floor Plan – Level 2On the upper floor, there is a family room, powder room, top-floor garden, and an exquisite master suite. The latter consists of a bedroom and an open library, with a windowed “sky bridge” separating the bedroom from a walk-in closet and large master bathroom. The views from upstairs consist not only of the open field to the north but also a “Goan jungle view” to the south, replete with red-tiled rooftops of the adjoining village. Save this picture!© Edmund SumnerProject gallerySee allShow lessBanyan Tree Anji / ZSD + CL3 Architects + Design Department of Banyan Tree GroupSelected ProjectsJiaxing Qixing Joyful Rural Complex Exhibition Center / Antao Group · ZANSelected Projects Share 2018 “COPY” CopyAbout this officeAbraham John ArchitectsOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesPenha de FrançaIndiaPublished on November 14, 2018Cite: “Villa in the Palms / Abraham John Architects” 14 Nov 2018. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogShowerhansgroheShowers – RainfinityGlass3MGlass Finish – FASARA™ GeometricPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Zenith® Premium SeriesMetal PanelsTECU®Copper Surface – Patina_VariationsBeams / PillarsLunawoodThermowood Frames and BearersMembranesEffisusFaçade Fire Weatherproofing Solutions in Design District Project LondonSkylightsVELUX CommercialModular Skylight Ridgelight in Office BuildingSwitchesJUNGLight Switch – LS PlusCurtain WallsRabel Aluminium SystemsSpider System – Rabel 15000 Super ThermalWindowspanoramah!®ah! Soft CloseWoodAustralian Sustainable Hardwoods (ASH)American Oak by ASHChairs / StoolsOKHADining Chair – BarnettMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?棕榈住宅 / Abraham John Architects是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *